poniedziałek, 19 marca 2012

Krem serowo-cebulowy z bruchettką i pomidorami

Na ten przepis wpadłam troszkę za sprawą mojej przyjaciółki, która, będąc świeżo upieczoną mężatką, próbowała swych pierwszych kroków w roli idealnej pani domu.

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 1,5 serka topionego o smaku śmietankowym
  • przecier pomidorowy
  • bruchettka albo grzanki (najsmaczniejsze są te przygotowane samodzielnie)
  • oliwa
  • ostra czerwona papryka /wg uznania/
  • pieprz, sół i standardowe przyprawy do zup
  • wywar warzywny – opcjonalnie kostka rosołowa

Przygotowanie:

Przygotowanie tej zupy zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w talarki. Należy ją podsmażyć na złowto w niewielkiej ilości oliwy. W czasie, gdy cebula się smaży, przygotowujemy wywar warzywny – dla zapracowanych wersja z kostki rosołowej. Kiedy bulion jest gorący rozpuszczamy w nim ser. Należy szybko i energicznie mieszać, by nie powstały grudki i żebyśmy otrzymali gładką "zupkę". Podsmażoną cebulę odsączamy z oliwy i dokładamy do wywaru z roztopionym serem. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zupę miksujemy, tak, by otrzymać konsystencję kremu.

Podajemy na gorąco z grzankami lub bruchettką i odrobiną natki z pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz