sobota, 31 grudnia 2011

Kurczak w cieście francuskim

Drób, zwłaszcza kurczak, stał się jednym z najpopularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Pieczemy go, dusimy, smażymy, gotujemy, grillujemy - przyrządzamy go na wszystkie znane i nieznane nam sposoby. I nie ma w tym nic złego, oczywiście pod warunkiem, że pozwalam sobie na różnorodność. 

Kilka miesięcy temu dostałam od przyjaciółki link z przepisem na oryginalnie przyrządzoną pierś z kurczaka. Tak się jakoś złożyło, że nie zdołałam przygotować tego dania, kiedy Aga (bo tak się owa psiapiuła nazywa) mieszkała jeszcze w naszym uniwersyteckim mieście, dlatego postanowiłam nadrobić zaległości i przygotować pierś na naszą postudencką noc sylwestrową. 


Potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie (kupcze lub domowe)
  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty
  • zioła prowansalskie
  • jajo
  • sól i pieprz
  • mąka do posypania blachy, papier do pieczenia.

Cebulę i pieczarki należy pokroić w talarki i usmażyć razem do pełnej miękkości.


Pierś należy rozkroić, umyć, pozbawić białych witek, lekko rozbić i oprószyć solą, pieprzem i ziołami.

 
Ciasto francuskie rozwinąć i w temperaturze pokojowej ponacinać tak, by pasy miały szerokość ok.1,5-2cm. Wykładamy na nie pierś, na którą nakładamy uduszone z cebulą pieczarki i posypujemy żółtym serem. Paski ciasta nakładamy na pierś tak, by pozostawić między nimi odstęp do odparowania.


Całość smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180-200 stopni i pozwalamy daniu się piec przez ok. pół godziny. W tym czasie proponuję zrobić sałatkę :-).



 Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciao, scusa il disturbo. Abbiamo creato un nuovo blog dove e' possibile pubblicare le proprie foto. Facendone richiesta potrai diventare autrice e pubblicare le tue foto gratuitamente..Ti aspettiamo..!!! Basta semplicemente inviare un e-mail a cui inviarti l' invito.
    http://taketheclick.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń