wtorek, 22 listopada 2011

Zupa krem z dyni

Już w zeszłym roku, przeglądając kulinarne blogi, zapragnęłam zaszaleć z dynią, której nie jadłam od dzieciństwa. Długo się zastanawiałam, co i kiedy z niej zrobić, jak już zdecyduję się ją kupić. Wczorajszej nocy wybór padł na zupę-krem dyniową z curry. 

500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 min.lejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

Oto efekt:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz