czwartek, 10 listopada 2011

O chlebie

Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez chleba. Jest on podstawą wielu posiłków, które spożywamy niemal każdego dnia. Lubię pachnący świeży chleb, o lekko słonawym smaku. Lubię smarować go ulubionym masłem, dżemem, w wariancie z warzywami, serami, wędlinami też jest cudowny. Mam szczęście, bo w moim mieście są świetne piekarnie, których wyroby smakują wyśmienicie i którym ufam, jednak czasem przychodzą takie chwile, że mam ochotę upiec chleb sama, mieć z niego podwójną radość. Wiecie jak to jest ;-).
 
Potrzebne składniki:

  • 30 dag. mąki pszennej z grubego przemiału
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1,5 szklanki maślanki
  • 13 dag pestek
  • 10 dag. płatków żytnich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli (ja proponuję trochę więcej, bo inaczej ciasto jest trochę za słodkie)
  • 3 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • tłuszcz do formy
Sposób wykonania:

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dodać odrobinę letniej maślanki i mąki pszennej. Odstawić pod przykryciem na 15-20 minut. Posiekać pestki z dyni, połączyć z mąką pszenną i kukurydzianą, płatkami żytnimi. Dodać zaczyn, olej i sól. Składniki wyrabiać, dodając tyle maślanki, aby powstało gładkie lśniące ciasto – przykryć o odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min, a następnie ponownie wyrobić. 
Przełożyć do natłuszczonej keksówki, posmarować mlekiem i  np. posypać ulubionymi pestkami. Odstawić na pół godziny. Chleb piec przez ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie ok. 45 min. w temp. 180 stopni  (ale to zależy od piekarnika, o czym same wiecie). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. 



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz