środa, 30 listopada 2011

Muszle ze szpinakiem

Szpinak, szpinak... tyle go ostatnio w mojej kuchni, że czasem kompletnie nie mam pojęcia, co jeszcze mogłabym z nim zrobić, żeby nie było zbyt monotonnie... Madammes et Monsieurs ajourdhui specialitte de la maison est: makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i ziołami. 

Składniki:
  • szpinak
  • cebula
  • makaron "duże muszle"
  • żółty ser 
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól czosnkowa
  • pieprz 
  • śmietana

Na początek myjemy szpinak i po osuszeniu drobimy. Cebulę należy pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oliwie extra vergin, następnie dodać szpinak i pozwolić im podusić się trochę. Następnie dodać zioła i przyprawy. Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko dostatecznie zmięknie i ładnie się ze sobą połączy.


 Muszle gotujemy według przepisu. Po wyjęciu z wody muszą być al-dente. Pozwólmy im chwilę przestygnąć.



 Faszerujemy muszle i "zalepiamy" paseczkami żółtego sera. Odkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio cienką warstwą śmietany


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (góra, dół) i wstawiamy do niego nasze muszle na ok. 10-15 minut.



Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz