wtorek, 22 listopada 2011

 Kolejne risotto, pierwsze, na które się w życiu odważyłam, i które już na zawsze chyba zagościło w moim domowym menu. Ryż i pomidory gwarantują mi udany czas, więc nie tracę go i biegnę do kuchni:

 
  • 1 woreczek ryżu
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 0.5 litra bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
  • odrobina startego parmezanu
  • olej do smażenia
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Siekamy czosnek i cebulę i podsmażamy na oleju. Dorzucamy do tego ryż (ja wcześniej go podgotowałam), chwile smażymy, a następnie zalewamy całość 1 szklanką bulionu. Po chwili jak płyn odparuje , wlewamy pozostały bulion i dorzucamy pomidory. Teraz wystarczy podgotować wszystko pod przykryciem aż ryz stanie się całkiem miękki, a bulion odparuje. Doprawiamy solą pieprzem i bazylia. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem (my lubimy dużo) i ozdabiamy listkiem bazylii.

Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz